Sök böcker i

Följ oss

            

NG bibliotek


Vi har öppet
måndag - torsdag  8.30-16.00
fredag                       8.30-14.45

tel 08-718 8126 biblioteket.ng@nacka.se

Kategorier

Medie- och informationskunnighet (MIK)

Medie- och informationskunnighet
Det är enkelt att googla ett ord eller ett namn och snabbt få fram mängder av information. Men det är inte alltid som de första träffarna är de bästa eller mest trovärdiga.

På biblioteket har vi ett uppdrag och ett ansvar att stärka elevernas medie- och informationskunnighet, dvs:

  • att förstå mediers roll i samhället och hur de påverkar oss
  • att kunna hitta relevant information
  • att kunna kritiskt värdera information

Här är några bra tips man kan använda sig av för att att bli bättre på att hitta relevant information till sina skolarbeten: Bli bättre på att söka information

Så funkar Wikipedia
Vad är Wikipedia? Kan man lita på Wikipedia? Och hur kommer det sig att Wikipedia kommer så högt upp på Googles sökresultat? Lennart Guldbrandssons bok Så fungerar Wikipedia (2010) ger en bra introduktion och svarar på några av de vanligaste frågorna om Wikipedia.

Källkritik
Det finns mycket information att hämta från Internet. Tänk på att du alltid måste granska informationen så du inte blir lurad av oseriös och falsk fakta. Det bästa sättet att upptäcka fel är att använda och jämföra flera källor. Ett annat tips är att ta hjälp av Kolla Källan (Skolverket) för att bedöma webbsidor och annat material:
Lathund i källkritik på Internet

Vill du ha en mer fördjupande beskrivning av källkritik rekommenderar vi IIS guide Källkritik på Internet (2016).

Att skriva en vetenskaplig uppsats
Det kan finnas flera varianter på hur man skriver en vetenskaplig uppsats. På Nacka gymnasium har man utarbetat en gemensam uppsatsmall utifrån målsättningen att den skall fungera i samtliga ämnen. Mallen är framförallt användbar inom samhällsvetenskap och humaniora.
Att skriva uppsats! En handledning i konsten att skriva en uppsats (pdf)

Vill du veta mer om vetenskapligt skrivande?
Vi rekommenderar Skriva referenser (Umeå universitetsbibliotek) och Skriva och referera (Biblioteket, Högskolan i Borås).