Sök böcker i

Följ oss

            

NG bibliotek


Vi har öppet
måndag - torsdag  8.30-16.00
fredag                       8.30-14.45

tel 08-718 8126 biblioteket.ng@nacka.se

Kategorier

Talböcker

Elever med dyslexi eller andra läsnedsättningar har rätt att låna talböcker, vilket vi på biblioteket hjälper till med.

Nacka gymnasiums bibliotek har tillstånd att registrera elever för tjänsten Egen nedladdning. Det innebär att eleven får ett eget konto hos MTM och själv kan ladda ner talböcker direkt till sin dator eller mobiltelefon. Elever under 18 år behöver målsmans godkännande och får ett avtal med sig hem innan vi skapar ett konto. Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) är den myndighet som ansvarar för framställning av talböcker. Ca 90 000 boktitlar finns som talböcker och är sökbara i MTM:s mediawebb Legimus.

Läsa en talbok
Formatet som används i talböcker heter DAISY och har många olika funktioner som erbjuder bl a navigering i texten och möjlighet att sätta bokmärken.

Man kan läsa en talbok i en särskild talboksspelare, i en dator via en mediaspelare eller i appen Legimus. Appen Legimus finns för både Iphone/Ipad och Android och går att installera kostnadsfritt via App Store och Google Play. Det går även bra att kopiera över filerna via en dator till sin MP3-spelare eller mobiltelefon.

Fler sätt att läsa talböcker samt andra digitala lärverktyg (talsyntes, rättstavningsprogram, m.m.) finns  på sidan Lärverktyg inom Nackas kommunala skolor.

Läromedel
Skolan har ett avtal med företaget Inläsningstjänst som erbjuder inlästa läromedel. Inloggningsuppgifter får elever från sin lärare.

Lärcentrum
På skolan finns Lärcentrum med tillgång till en dyslexipedagog (läs- och skrivtest), speciallärare och två specialpedagoger.

 

Lämna en kommentar