Sök böcker i

Följ oss

            

NG bibliotek


Vi har öppet
måndag - torsdag  8.30-16.00
fredag                       8.30-14.45

tel 08-718 8126 biblioteket.ng@nacka.se

Kategorier

Upphovsrätt & CC

Söker du bilder till ett skolarbete, blogg eller en presentation? Tänk på att många bilder skyddas av upphovsrättslagen, sk copyright. Det innebär att den som skapat bilden har rätt att bestämma hur den får användas. Om det inte framgår att bilden är fri att användas, kan man generellt säga att man alltid ska kontakta upphovsmannen och fråga om man får använda bilden.

Creative Commons
Ett sätt att kontrollera om man får kopiera, bearbeta eller sprida en bild är att kolla efter licenssystemet Creative Commons. Med olika CC-licenser får du på ett enkelt sätt veta vad upphovsmannen tillåter att du gör med bilden.

Lär dig mer om Creative Commons via Webbstjärnans film ”Vad är Creative Commons?”:

I följande sökmotorer har du möjlighet att begränsa till bilder som går under licensen Creative Commons:

Wikipedia Commons

Flickr (under ”Advanced search”, välj CC-licens)

Compfight

CC Sök

Om du vill använda en bild med CC-licens rekommenderar vi att du under bilden anger upphovsman, vilken CC-licens som gäller samt länkar till informationen till källan där du hittade bilden.

Vill du veta mer om upphovsrätt och Creative Commons rekommenderar vi Skolverkets information som riktar sig till skolor.

 

6 kommentarer

 1. ”Om du vill använda en bild med CC-licens är det viktigt att du under bilden anger vad bilden heter,” (inte tvång i någon CC-license) ”upphovsman och den CC-licens som gäller.”(ange license är bara tvång om licensen är -SA (share alike) ”Du ska också länka den informationen till källan där du hittade bilden.” (inte heller tvång, utan en rekommendation)

  Det viktigaste är:
  !. Upphovshavare (skapare)
  2. Ange license (om -SA)
  3. Om -NC: Inte använda den komeriellt; eller -ND: Inte änra bilden på något sätt, så som perpektiv/färg/krypt/”cropped”/klippt.

 2. Maria skriver:

  Tack för dina synpunkter! Vi har förtydligat med vad vi anser är våra rekommendationer kring att använda en bild med CC-licens.

 3. Ni skulle kunna ta upp andra licenser, så som t.ex. GFDL, Free Art License etc.
  Ni skulle även kunna ta med något om Freedom of Panorama[1], vad Public Domain (PD) är, och varför vi inte har fair use i Sverige och vad det är.

  [1]. https://commons.wikimedia.org/wiki/COM:FOP

 4. En bra hemsida för att hitta CC-verk. search.creativecommons.org/?lang=sv

 5. (En sak jag glömde ta upp på vårat möte vilket kan, eller inte kan, vara intressant var att ca 3-4 artiklar av 5 som jag granskar före publikation/radering är upphovsrättsbrott (s.k. copyvios/copyrights violations). Kan vara kul att veta.)

 6. Maria skriver:

  Intressant! Ta gärna upp det i ett ev blogginlägg om Wikipedia :)

Lämna en kommentar