Sök böcker i

Följ oss

            

NG bibliotek


Vi har öppet
måndag - torsdag  8.30-16.00
fredag                       8.30-14.45

tel 08-718 8126 biblioteket.ng@nacka.se

Kategorier

Hipp, hipp, hurra för pi!

pipipi

Pi-dagen är en dag tillägnad talet pi  (π, ≈ 3,141592653589793…) som vanligtvis avrundas 3,14. Den fjortonde mars kan skrivas 3/14 med amerikanskt datumformat och därför har just det datumet utsetts till den dag då man uppmärksammar talet pi. Pi-dagen eller Pi Day som den heter på engelska firas över hela världen och naturligtvis också här på Nacka gymnasium.

På själva pi-dagen händer följande:
Pi-decimaltävling i ljushallen  kl 11-14. Nacka gymnasiums elevkår arrangerar och delar ut priser till de tre elever som kan memorera och skriva ner flest decimaler. Skolans matematiklärare är enväldiga domare.

Mark med personal serverar pizza i matsalen och skolans konditor Therese har försett kafeterian med specialdesignade pi-bakverk.

FullSizeRender

Hela veckan kan du vara med i bibliotekets pi-frågesport, vi lottar ut tre chokladaskar bland de som svarat rätt. Eller varför inte ta en paus i studierna för att lösa en pi-sudoku?

I biblioteket har några klasser fått i uppgift att skriva pi-decimaler, matematiska formler och kluriga uppgifter på fönster och glasrutor och naturligtvis skyltar vi extra mycket med böcker om matematik och naturvetenskap.

Till sist bjuder vi på några lästips på romaner där matematiken spelar en framträdande roll.

syndafall

Död man i säng + förgiftat äpple = ?

Alan Turing hette en av matematikens skarpaste hjärnor. Han skapade den första datamaskinen och knäckte nazisternas enigmakoder. Om honom handlar denna spännande dokumentärroman, Syndafall i Wilmslow av David Lagercrantz.

 

 

 

Stiftelsen

Kan statistik förutspå samhällets framtid?

I Stiftelse trilogin av  Isaac Asimov introduceras vi för den fiktiva vetenskapen Psykohistoriken som med en blandning av statistik och psykologi kan förutse civilisationens kollaps och kan konstruera en månggenerationsplan för att återställa ordning.

 

 

katherine-teorinSå du har blivit dumpad nitton gånger av nitton olika Katherine vad skall du göra?

Svaret är i John Greens Katherine-teorin att bege sig ut på en road tripp för att formulera den matematiska teori som skall leda upprättelse till ett bättre framtida kärleksliv.

 

 

MilleniumÄr det lätt att hacka sig in i NSA:s servrar?
Nej, men Lisbeth Salander grejar det! Hon är en fena på krypteringssystem som RSA och att primtalsfaktorisera stora tal. Läs i Ny Teknik om hur David Lagercrantz fick hjälp av experter med faktakollen av sin roman Det som inte dödar oss.

Lämna en kommentar