Sök böcker i

Följ oss

            

NG bibliotek


Vi har öppet
måndag - torsdag  8.30-16.00
fredag                       8.30-14.45

tel 08-718 8126 biblioteket.ng@nacka.se

Kategorier

Vi summerar läsåret 2013/14 och minns alla lyckade samarbeten

Sommarlovet har börjat för alla elever och semestertider är svindlande nära för personalen på Nacka Gymnasium. På biblioteket rundar vi av detta verksamhetsår genom en tillbakablick. Höstterminen 2013 började i sedvanlig ordning med att alla årskurs 1-elever fick en presentation av oss på biblioteket i samband med att de fick sina lånekort. Första klassen hit var den helt nya NB1, naturvetenskap med inriktning biomedicin. Vi kunde också visa alla elever det nya tysta studierummet. Enligt önskemål från tidigare elever på skolan kunde vi nu göra i ordning ett studierum där man ska kunna få mera studiero. Det har verkligen varit väl använt och det bästa är att vi har kunnat haft det öppet även om biblioteket har stängt. Perfekt för de elever som är tidiga på morgonen, eller behöver sitta kvar en stund längre på eftermiddagarna och plugga.

Så snart terminen hade börjat och alla elever var på plats så drog en mängd olika samarbeten igång. Nacka Gymnasium är en skola för mänskliga rättigheter och flera klasser har arbetat aktivt med det temat. Bland annat i svenskan men också i projektet Skriv för frihet.

NGbokcirkel har haft glada möten varje månad och deras läsande inspirerar många fler på skolan. Den är nu inne på sitt fjärde år och det är så härligt att den fortsätter.

Läsning ska vara möjligt och tillgängligt för alla och vi har nog slagit rekord i antal Legimus-konton vi hjälper eleverna med här på skolan. Vi har också lyft fram lättläst litteratur samt grafiska romaner som alternativ läsning.

Några klasser har skrivit inspirerande boktips och delat med sig av sina läsupplevelser, ni ser resultaten i form av bokstickor som finns i en del av elevernas favoritböcker.

Projeket med Södertörns högskolebibliotek och lärarutbildningen är nu avslutat och här finns rapporten. Vi kommer att fortsätta i höst med ett nytt samarbetsprojekt.

Tycker ni att biblioteket är extra fint ibland? Det kan bero på att skolan har så duktiga bild- och formelever som smyckar offentliga rum. I tysta studierummet ser vi personliga djurporträtt från kursen digitalt skapande. En pelarvägg är numera ett galleri med svartvita modekonstnärliga porträtt.

En utställning om Europas 1900-talshistoria från Tyska ambassaden gav oss en föraning om vad som kommer att bli ett av höstens teman i höst: Världskrigens tid i Europa. Vi slipar redan på litteraturlistor…

Vi kommer också att skylta med litteratur som anknyter till valet 2014. Och blir du peppad på att göra din röst hörd? Retorikstugan slog ner sina bopålar i tidskriftsrummet varje fredag förmiddag för elever som ville träna mer på talekonsten tillsammans med lärare. Vi hoppas att den kommer att fortsätta i höst.

Elevsamverkan lyftes fram i motiveringen när vi även i år fick utmärkelsen Skolbibliotek i världsklass. Så till elever och lärare: fortsätt hitta på projekt tillsammans med oss och tipsa om litteratur.

För mig, Helena, har arbetsåret varit jätteroligt, lärorikt och inspirerande. Men nu är mitt vikariat här slut och Mia återvänder från sin föräldraledighet. Jag passar därmed på att tacka för mig.

Nu önskar vi alla en härlig sommar och ett gott nytt läsår!

Helena & Elisabet

Lämna en kommentar