Sök böcker i

Följ oss

            

NG bibliotek


Vi har öppet
måndag - torsdag  8.30-16.00
fredag                       8.30-14.45

tel 08-718 8126 biblioteket.ng@nacka.se

Kategorier

Hjärtat i Nacka gymnasium

De twittrar, bloggar och skriver på facebook, personalen på Nacka gymnasiums bibliotek är minst sagt uppdaterade. Men visste du att de bara har jobbat på skolan i två år?

Bokbord under ettornas projektvecka om sex och kärlek

Atmosfären inne på Nacka gymnasiums bibliotek är varm och välkomnande. Det är en ljus och rymlig lokal med plats för både människor och böcker. Maria Åsberg, en av bibliotekarierna, tycker att det är väldigt viktigt hur lokalen ser ut.


- När vi började här var det första man möttes av en stor mängd bokhyllor som nästan blockerade ingången till biblioteket. Vi flyttade undan så mycket vi kunde mot väggarna och öppnade upp hela lokalen mycket mer. Dessutom tog vi bort den enorma lånedisk som tidigare funnits för att vi inte skulle känna oss så avgränsade från eleverna. På så vis har vi förbättrat kommunikationen med både elever och lärare.

Maria och hennes kollega Elisabet Brandberg har jobbat i biblioteket i drygt två år, inte jättelång tid men det är längre än vad de har varit anställda av skolan. Tidigare var det Kultur Nacka som var arbetsgivare åt Maria och Elisabet och som lånade ut dem till skolan. Först under årsskiftet 2010/2011 anställde Nacka gymnasium de båda bibliotekarierna. Extra assistans får de också av den före detta läraren Ingmar Fransson som jobbar i biblioteket på 60%.

Att jobba på bibliotek i en gymnasieskola handlar minst lika mycket om att hjälpa elever med källsökning som att tipsa om bra skönlitteratur, en uppgift som Maria och hennes kollegor verkligen tagit till sina hjärtan.
- Det är väldigt viktigt att vi är insatta i hur man använder sig av artikeldatabaser och sökmotorer, så att vi sedan kan förmedla det till eleverna. På så vis hjälper vi dem hitta bra källor till sina olika arbeten. Därför går vi runt i klasser och föreläser om just detta och vi brukar göra det i samband med att eleverna har startat ett nytt projekt för att de lättare ska kunna relatera till det vi pratar om.

Behöver man hjälp av engagerade och uppdaterade vuxna är det alltså biblioteket man ska vända sig till, och det är också en populär plats. Det är förstås svårt att nå ut till alla tvåtusen elever som går på skolan men det är nästan alltid folk här och många elever har det som sitt stammishak.

Genom sin blogg där de skriver om olika projekt eleverna har, boktips och annat litteraturrelaterat, försöker Maria och Elisabet nå ut till ännu fler elever. Det finns också ett elevkonto så att den som vill kan få skriva ett blogginlägg om ett boktips eller liknande som den vill dela med sig av. En blogg kan dock vara lite krånglig att hitta till, därför får man gärna gå in och ”gilla” Nacka gymnasiums bibliotek på Facebook för att få uppdateringar. Ett tredje forum som bibliotekspersonalen använder sig av är twitter, ett bra nätverk för att kommunicera med andra skolbibliotek.

/Reportage av Ella Karlsson, SK2

Lämna en kommentar